Història

Son els Xeremiers de Petra, i volen ser hereus d'una cultura popular que prové dels Joglars d'un temps i que, a més, tenen l'objectiu, a més de gaudir del fet de fer música, de  contribuir a la difusió i coneixement dels instruments tradicionals.

Els inicis del grup s'ha de centrar en l'inici  de l'Escola de Música de Petra, ja a l'any 1999, que és el moment en que la direcció de l'escola planteja la possibilitat que s'ensenyin els instruments tradicionals i es contracta a en Rafel Bauzà com a professor. En aquell mateix any es fundà el que ha estat l'inici del grup que, amb sonadors i sonadores d'Artà, funden el grup que anomenaran Iartan et Bitra, sota la direcció de Rafel Bauzà.

Amb la formació de Iartan et Bitra tenen una presència constant en les celebracions populars en la zona del Pla i Llevant de Mallorca i participen en fires medievals i celebracions populars, tant a Petra, Artà, Son Servera, Capdepera, Mancor, Manacor, Sóller, Son Macià, Santa Margalida, Palma i fins i tot tenen una experiència de sortida fora de la illa, en concret a Dènia. Juntament amb altres associacions del poble van inaugurar el Teatre de Petra.

A l'any 2007 el grup decideix fer un tomb i ampliar els seus registres. És el moment de la separació de Iartan et Bitra i la formació del que a partir d'aquells moments s'anomenaren  Xeremiers de Petra; ara, el grup fa una passa endavant (tot i mantenir la línia del que els defineix històricament, sonadors de peces populars i tradicionals) i avança en el món de l'harmonia i s'obri a peces que no provenen de la nostra història i cultura; a més, s'inicia en la col·laboració d'altres instruments, el que els aportarà noves sonoritats i matisos a tot el seu registre. I per acabar aquest any varen tenir l’oportunitat de compartir escenari amb en Carlos Núñez.

El 2008 ja comparteixen l'escenari del Teatre de Petra en un concert on sonen després de l'actuació de la Banda Municipal de Petra. A més, com cada any, participen en la Trobada de xeremiers que es celebra a Sóller.

Al 2009 participen a la trobada de xeremiers a Sóller, exposen el seu treball al Teatre de Petra amb la col·laboració ja d'instruments de clàssica i mostren al seu públic el primer concert complet de xeremiers a Petra. A més, participen a l'homenatge que es fa a Sant Joan al Pare Ginart amb un concert acústic a l'església del poble.

El 2010 és un any molt especial per al grup, ja que celebren el fet del 10è aniversari de l'aparició de xeremiers al poble i decideixen realitzar un concert que com element diferenciador dels altres, ja introdueix la veu en el seus registres. A més, en el concert s'amplien el nombre de col·laboradors en el concert, el que li dóna una sonoritat molt diferent dels concerts de música tradicional. En aquest concert presenten la peça “X aniversari de Xeremiers” que ha compost expressament el músic Rafel Riera per l'ocasió.  Tornen a participar a Sóller i actuen en el marc de la Fira de música i balls populars i tradicionals que es celebra a Mancor. A l'octubre d'aquest any tornen a participar a l'homenatge al Pare Ginart a l'església de Sant Joan, un concert que té com element nou la col·laboració amb les corals de Sant Joan i Petra per a dues peces cantades.  Al novembre del mateix any, fan un concert acústic a Sa Pobla en el marc de la Fira d'instruments tradicionals que fan cada any. Per concloure aquestes celebracions, realitzen l'actuació més ambiciosa de totes les que han fet quan, al desembre del mateix any, actuen i presenten el concert “10 anys de xeremiers” al Teatre Principal de Palma, on es reuneixen 27 músics damunt l'escenari i davant la presència de més de 300 persones que gaudeixen i comparteixen la passió per la música i la cultura de les Illes.

El 2011 ha estat un any de menys producció que l'anterior, però es pot destacar la col·laboració que s'ha fet amb la Banda Municipal de Petra, amb la qual s'ha compartit un any més escenari i que, per primer cop, compartir escenari amb la interpretació de 6 peces de forma conjunta i que han donat un matís molt especial a causa de la seva sonoritat.

El 2012 presenten el seu primer disc, editat per Ona Edicions, a partir del directe del Principal de Palma i actuen juntament amb la Banda Municipal de Petra al Concert de Sta. Cecília.

A l’agost de 2013 agafant la direcció del grup en Jaume Rosselló van participar al Concert de Sta. Cecília interpretant 9 peces, quatre de les quals conjuntament amb la Banda Municipal de Petra. Juntament amb altres associacions del poble van inaugurar al mes de Novembre la remodelació de la Plaça del Pare Serra.

 

Al maig de 2014 tenen com a novetat principal “Mallorca Sona”,  un concert fet al Teatre de Petra on hi participen els Xeremiers Puig de sa Font, els Xeremiers de Sóller i els Xeremiers de Petra. En el mes de setembre els convidaren a sonar a la Fira Medieval del Castell de Capdepera. A l’octubre d’aquest mateix any viatgen a Dènia on participen a l’Aplec de Baleària amb motiu del 10è Aniversari i també actuen al Concert a 3 bandes a Sóller juntament amb els Xeremiers Puig de sa Font i els Xeremiers de Sóller. Al novembre juntament amb la Banda Municipal de Petra participen en el concert de Sta. Cecília. Al mes de desembre tengueren l’oportunitat de compartir escenari per segona vegada amb en Carlos Núñez.

L’any 2015 compleixen el seu 15è aniversari i dia 25 d’abril ho celebraren amb l’acte “Paraula de xeremier”, un concert al Teatre de Petra amb la col·laboració de diversos músics tocant el piano, guitarres, trombó, percussions, flauta travessera, violí, oboè,... i agrupacions cantant diverses cançons, tots ells acompanyant a les tradicionals xeremies, flabiols i tamborins i tarota reunint 37 persones damunt l’escenari. Al mateix mes de maig la formació va agafar avió cap a Teulada (València) on va actuar a l’Auditori Teulada Moraira.

Al llarg d’aquests 15 anys, els Xeremiers de Petra han col·laborat i participat a les festes de Sant Antoni,  a la Fira del Llibre, Festes de Sta. Praxedis, Festes dels Àngels, Festes del Pare Serra, Fira Mostra d’Art i Empresa; i a actes organitzats per distintes associacions de Petra les quals els han demanat la seva col·laboració (Associació lluita contra el Càncer, Associació Jaume Ribot i Amengual, Grup Puig de Bonany, Rondalla des Pla, Serra Mamerra,...).

Al maig del 2016 varen venir sonadors del País Valencià. Aprofitaren de fer un concert amb ells i amb els Xeremiers de Soller, on cada grup va tocar un grapat de cançons en un concert on el punt final va ser tocar tots junts el Dimoni de Santa Pràxedes. També aquest any participaren a totes les festes del poble, com ho fan any rere any, i també col·laborant amb les distintes associacions del poble.

L’any 2017 el van començar sonant el tradicional Sant Antoni pels diferents foguerons del nostre poble. Al mes d’abril anaren convidats a Son Coletes a Manacor i participaren en la festa del Dia del Llibre a Petra. Dia 30 d’abril participaren en la presentació de l’audiovisual de la UE Petra. Arribaren a les festes de Petra, on participaren en Ses Clovelles, acompanyant al Dimoni a la recollida de joies i també a les autoritats al dia de la seva patrona. Aquest any per les festes, organitzarem una trobada de Xeremiers. En aquesta trobada participaren els Xeremiers de Soller, Xeremiers d’Artà, Xeremiers de Son Servera. Però al final de juliol i just acabades les festes del poble, varen haver de fer la sonada més trista per la mort, d’un dels seus components, en Pere Vicenç, gran company i músic, el qual era l’encarregat de donar a conèixer una petita història de les cançons, mitjançant la presentació de les cançons que tocàvem als distints concerts.

També al mes d’agost acompanyaren als Dimonis del Convent a la recollida de joies.

Al mes 28 d’octubre organitzaren, juntament amb col·laboradors del poble (Agrupació Puig de Bonany, Rondalla des Pla, Antònia i Joan Salom,..) un concert per ajudar a la Unió Esportiva Petra. Concert que aprofitaren per fer un sentit homenatge a Pere Vicenç.

Participaren també a la Fira i Mostra d’Art i Empresa i a distints actes que estaven convidats.

L’inici del 2018, a més de participar en els diferents actes on estan convidats, prepararen el concert que va tenir lloc el dia 14 d’abril. Un concert “Folk Fusió” on feren un recull de cançons molt conegudes pels mallorquins, amb la col·laboració de molts músics tocant guitarres, baix, flauta travessera, violí, bateria, cantant les cançons, trombó, percussió,.... Un concert on passaren una estona molt agradable amb el teatre de Petra, quasi ple, de gent que va gaudir de les seves cançons.

En aquests moments estan preparant una altra trobada de xeremiers que es farà el proper 7 de juliol, enmarcada dins les festes patronals de Petra, on es té previst convidar a distints grups d’arreu de Mallorca.