Història

 

Son els Xeremiers de Petra, i volen ser  hereus d'una cultura popular que prové dels Joglars d'un temps i que, a més, tenen l'objectiu, a més de gaudir del fet de fer música, de  contribuir a la difusió i coneixement dels instruments tradicionals.

Els inicis del grup s'ha de centrar en l'inici  de l'Escola de Música de Petra, ja a l'any 1999, que és el moment en que la direcció de l'escola planteja la possibilitat que s'ensenyin els instruments tradicionals i es contracta a en Rafel Bauzà com a professor. En aquell mateix any es fundà el que ha estat l'inici del grup que, amb sonadors i sonadores d'Artà, funden el grup que anomenaran Iartan et Bitra, sota la direcció de Rafel Bauzà.

Amb la formació de Iartan et Bitra tenen una presència constant en les celebracions populars en la zona del Pla i Llevant de Mallorca i participen en fires medievals i celebracions populars, tant a Petra, Artà, Son Servera, Capdepera, Mancor, Manacor, Sóller, Son Macià, Santa Margalida, Palma i fins i tot tenen una experiència de sortida fora de la illa, en concret a Dènia. Juntament amb altres associacions del poble van inaugurar el Teatre de Petra.

A l'any 2007 el grup decideix fer un tomb i ampliar els seus registres. És el moment de la separació de Iartan et Bitra i la formació del que a partir d'aquells moments s'anomenaren  Xeremiers de Petra; ara, el grup fa una passa endavant (tot i mantenir la línia del que els defineix històricament, sonadors de peces populars i tradicionals) i avança en el món de l'harmonia i s'obri a peces que no provenen de la nostra història i cultura; a més, s'inicia en la col·laboració d'altres instruments, el que els aportarà noves sonoritats i matisos a tot el seu registre. I per acabar aquest any varen tenir l’oportunitat de compartir escenari amb en Carlos Núñez.

El 2008 ja comparteixen l'escenari del Teatre de Petra en un concert on sonen després de l'actuació de la Banda Municipal de Petra. A més, com cada any, participen en la Trobada de xeremiers que es celebra a Sóller.

Al 2009 participen a la trobada de xeremiers a Sóller, exposen el seu treball al Teatre de Petra amb la col·laboració ja d'instruments de clàssica i mostren al seu públic el primer concert complet de xeremiers a Petra. A més, participen a l'homenatge que es fa a Sant Joan al Pare Ginart amb un concert acústic a l'església del poble.

El 2010 és un any molt especial per al grup, ja que celebren el fet del 10è aniversari de l'aparició de xeremiers al poble i decideixen realitzar un concert que com element diferenciador dels altres, ja introdueix la veu en el seus registres. A més, en el concert s'amplien el nombre de col·laboradors en el concert, el que li dóna una sonoritat molt diferent dels concerts de música tradicional. En aquest concert presenten la peça “X aniversari de Xeremiers” que ha compost expressament el músic Rafel Riera per l'ocasió.  Tornen a participar a Sóller i actuen en el marc de la Fira de música i balls populars i tradicionals que es celebra a Mancor. A l'octubre d'aquest any tornen a participar a l'homenatge al Pare Ginart a l'església de Sant Joan, un concert que té com element nou la col·laboració amb les corals de Sant Joan i Petra per a dues peces cantades.  Al novembre del mateix any, fan un concert acústic a Sa Pobla en el marc de la Fira d'instruments tradicionals que fan cada any. Per concloure aquestes celebracions, realitzen l'actuació més ambiciosa de totes les que han fet quan, al desembre del mateix any, actuen i presenten el concert “10 anys de xeremiers” al Teatre Principal de Palma, on es reuneixen 27 músics damunt l'escenari i davant la presència de més de 300 persones que gaudeixen i comparteixen la passió per la música i la cultura de les Illes.

El 2011 ha estat un any de menys producció que l'anterior, però es pot destacar la col·laboració que s'ha fet amb la Banda Municipal de Petra, amb la qual s'ha compartit un any més escenari i que, per primer cop, compartir escenari amb la interpretació de 6 peces de forma conjunta i que han donat un matís molt especial a causa de la seva sonoritat.

El 2012 presenten el seu primer disc, editat per Ona Edicions, a partir del directe del Principal de Palma i actuen juntament amb la Banda Municipal de Petra al Concert de Sta. Cecília.

A l’agost de 2013 agafant la direcció del grup en Jaume Rosselló van participar al Concert de Sta. Cecília interpretant 9 peces, quatre de les quals conjuntament amb la Banda Municipal de Petra. Juntament amb altres associacions del poble van inaugurar al mes de Novembre la remodelació de la Plaça del Pare Serra.

 

Al maig de 2014 tenen com a novetat principal “Mallorca Sona”,  un concert fet al Teatre de Petra on hi participen els Xeremiers Puig de sa Font, els Xeremiers de Sóller i els Xeremiers de Petra. En el mes de setembre els convidaren a sonar a la Fira Medieval del Castell de Capdepera. A l’octubre d’aquest mateix any viatgen a Dènia on participen a l’Aplec de Baleària amb motiu del 10è Aniversari i també actuen al Concert a 3 bandes a Sóller juntament amb els Xeremiers Puig de sa Font i els Xeremiers de Sóller. Al novembre juntament amb la Banda Municipal de Petra participen en el concert de Sta. Cecília. Al mes de desembre tengueren l’oportunitat de compartir escenari per segona vegada amb en Carlos Núñez.

Al llarg d’aquests 15 anys, els Xeremiers de Petra han col·laborat i participat a les festes de Sant Antoni,  a la Fira del Llibre, Festes de Sta. Praxedis, Festes dels Àngels, Festes del Pare Serra, Fira Mostra d’Art i Empresa; i a actes organitzats per distintes associacions de Petra les quals els han demanat la seva col·laboració (Associació lluita contra el Càncer, Associació Jaume Ribot i Amengual, Grup Puig de Bonany, Rondalla des Pla, Serra Mamerra,...)